7 bune practici de intreținere camioanetă soluții pentru o intreținere regulată, puțin costisitoare

Intretinerea camioanelor în domeniul transporturilor este o necesitate de multe ori costisitoare. Acesta este și motivul pentru care tot timpul se caută soluții pentru o intreținere regulată, puțin costisitoare.

Adevărul este că nu există o rețetă exactă, nici un buton roșu care să elimine necesitatea reparațiilor periodice și implicit costurile acestora.

Ceea ce se poate face, este prelungirea duratei de viată a mecanismului printr-o strategie de intreținere inteligentă:

  1. Alegeți vehiculul de transport în funcție de specificitatea domeniului de lucru
  2. Verificați camionul de fiecare dată înainte de deplasare
  3. Faceți o fisă cu toate simptomele de defecțiune ale vehiculului, observate în timpul deplasării și faceți reparațiile la primele simptome apărute
  4. Faceți o listă cu consumabilele/piesele care trebuie schimbate cu regularitate
  5. Cumpărați doar piese de schimb de calitate, cu garanție pentru reparații
  6. Faceti reparațiile la service autorizat pentru a beneficia de garanție
  7. Prevenția este mai ieftină decât reparația

Dacă luăm în considerare aceste puncte, în mod sigur vom crește eficiența și vom reduce cheltuielile inutile. Hai să vedem fiecare punct în detaliu.

Alegerea corectă a vehiculului de transport

Cu toții știm că fiecare afacere care utilizează vehicule de transport are specificitatea ei. Nu este acelasi lucru să utilizezi camioane forestiere sau camioane pentru cursă lungă. Fiecare tip de camion are caracteristicile lui și va funcționa cel mai bine în mediul lui de lucru.

De exemplu camioanele forestiere nu sunt găndite pentru drumuri lungi ci pentru munca în medii grele de lucru. Niciodata nu vor avea un consum la fel de bun ca un vehicul special conceput pentru transport marfă pe distanțe lungi. Totodată, vehiculele gândite pentru sosele, nu vor avea rezistența celor gândite pentru medii grele de lucru.

Verificarea camionului de fiecare dată, înainte de deplasare

Această verificare în mod sigur că este facută de către fiecare șofer înainte de plecare la un drum lung. Camionul nu va fi niciodată într-o stare mai bună decât în momentul începerii cursei. Dacă de la început apar probleme, este bine ca vehiculul să fie verificat și defecțiunile remediate pe loc.

Știu că mai sunt unii care spun “hai că mai ține o tură” iar când camionul revine, dacă problema nu s-a agravat, se amână din nou rezolvarea acesteia.

Fișă cu toate simptomele de defecțiune

De fiecare dată când revine camionul din deplasare este bine să fie completată o fișă cu observațiile șoferului. Aceasta trebuie să conțină toate informațiile necesare pentru mecanicii care vor depista dacă vehiculul funcționează sau nu în parametri normali.

Orice simptom de defecțiune poate să ne avertizeze asupra unor probleme grave care pot să apară. Bineînțeles, mecanicul hotărește daca acele simptome justifică sau nu reparația pe loc sau dacă mașina mai poate sau nu circula o perioadă.

Cel mai bine ar fi insă ca la primele simptome să fie făcute reparațiile pentru ca piesa problemă să nu creeze defecțiuni și altor piese. De exemplu la cutiile de viteze, piesele conlucrează și dacă o piesă se defectează, poate crește uzura ceea ce le afectează și pe celelalte piese.

La reparatii cutii viteze camioane este nevoie de mai mult timp decât în cazul unor reparații banale, de aceea mulți proprietari de camioane amână reparațiile până în ultimul moment. Din păcate acest obicei poate duce la defecțiuni la mai multe piese, ceea ce din nou crește factura de reparație.

Faceți o listă de consumabile/piese de schimb

Unele piese și consumabile se uzează în timp și trebuie schimbate chiar dacă par să funcționeze corect. Cand vorbim despre consumabile ne gândim în primul rând la lichide frână, uleiuri, filtru ulei sau aer etc. care trebuie schimbate în funcție de perioada de utilizare.

La piese ne referim la acele piese de schimb care neapărat trebuie schimbate datorită uzurii. Aici ne referim la distribuție, transmisie etc.

Dacă se tine cont de perioada de utilizare a acestora și dacă se schimbă regulat, în mod sigur viața vehiculului va fi prelungită.

Cumpărați doar piese de schimb de calitate, cu garanție pentru reparații

Bineinteles că trebuie să tinem cont și de calitatea pieselor de schimb. Multe piese de schimb pot fi achizitionate online, în unele cazuri aceste piese pot avea origine îndoielnică și este posibil să nu fie de calitate.

Când se achiziționează piese de schimb, este foarte important să se verifice producătorul. Chiar dacă vom cumpăra o piesă aftermarket, aceasta poate fi de calitate dacă este produsă de o firmă renumită.

Ce trebuie să stim este că la o piesă de slabă calitate care se strică frecvent, costurile de reparație sunt mult mai mari față de diferența de pret la o piesă de calitate bună.

Faceți reparațiile la service autorizat pentru a beneficia de garanție

Costurile pe manoperă pot fi destul de mari și mulți au tendința să accepte cea mai ieftină ofertă. De multe ori aceasta ofertă nu vine neapărat de la un service autorizat.

Mecanicul poate fi un om de cuvânt și să asigure garanția pe manoperă chiar dacă nu are service autorizat. Ce se pierde însă este garanția pe piesele de schimb utilizate la reparație.

In cazul unei defecțiuni, banii de pe piesă pot fi recuperați dacă montarea s-a făcut la un service autorizat și dacă nu a fost o greseală de montare.

La o reparație a sistemului de transmisie cei mai mulți bani se plătesc pe piesele de schimb, de aceea păstrarea garanției trebuie să fie un obiectiv important.

Prevenția este mai ieftină decât reparația

Costurile de reparație ale unei defecțiuni mari vor depăsi întotdeauna costurile de intreținere. Dacă reducem cauzele defecțiunii, prelungim viata vehiculului și reducem costurile de reparație ale acestuia.

Este adevărat ca plătim costurile de intreținere pentru a amâna defecțiunile mari, însă nu putem să reducem uzura în totalitate, oricât de mult ne-am strădui.

Piesele care se strică, le schimbăm din timp cu altele noi pentru a nu le afecta pe celelalte cu care conlucrează în timpul funcționării. Astfel reducem numărul pieselor de schimb ce trebuie înlocuite și implicit reducem și costurile de reparație.