Funcționarea sistemului de frânare la un automobil

Acest sistem este alcătuit dintr-o cameră principală care trimite lichidul de frână sub presiune către etrierul de frână, ceea ce face ca pistoanele acestuia să preseze pe un disc de oțel, producând frecare pentru a încetini rotirea roților. Mecanismul de încetinire transformă energia activă (rotirea roților) în energie termică prin eroziunea aplicată de frânele rotilor. Atunci când toată energia discului rotilor a fost transformată complet în energie caldă de către frâne, mașina se oprește. O mașină în mișcare are o mare cantitate de energie dinamică, care este energia de mișcare.

Pentru a opri o mașină, frânele trebuie să elimine această energie dinamică. Pentru a face acest lucru, ele folosesc puterea de franare pentru a transforma energia motorului în căldură. Plăcuțele de frână din față fac cea mai mare parte din muncă, ceea ce face ca acestea să se uzeze mai repede și să fie înlocuite mai des. În momentul în care apăsați pe frână, mașina se înclină înainte, aplecandu-se direct pe roțile din față. De aici provine cea mai mare parte din puterea de frânare a mașinii dumneavoastră.

Cum iti dai seama ca discurile de frână sunt defecte

Unul dintre primele simptome pe care le veți observa în cazul în care discurile de frână încep să se înrăutățească este zgomotul. În momentul în care discurile sunt răsucite sau excesiv de uzate, asemănătoare celor prezentate mai sus, acestea produc un scârțâit distinct atunci când pedala de frână este apăsată – de obicei, discurile distorsionate sau plăcuțele de frână uzate vor produce un scârțâit pătrunzător, în timp ce discurile foarte uzate vor crea un sunet pronuntat.

Un alt simptom tipic al discurilor de frână este reprezentat de vibrații sau pulsații în timpul opririi. Pe măsură ce discurile se învechesc și se răsucesc, deformările pot provoca vibrații atunci când sunt presate de plăcuțele de frână, făcând o trepidatie recognoscibilă în pedala de frână și în volan.

4 Semne care ti vor spune ca ai discuri de frana defecte.

Fotografii cu discuri de frana de pe site topautopiese.ro

 1. Frane zgomotoase sau scartaitoare. Veți vedea acest semn în scurt timp, deoarece mașina dumneavoastră va scoate un zgomot de scartait sau de zgâriere atunci când folosiți frânele. …
 2. Oprirea durează mai mult. …
 3. Vibrații. …
 4. Vătămare vizibilă.

Când trebuie inlocuite discurile de frână? Atunci când oricare dintre cele două părți ale sistemului de frânare suprafața este uzată mai mult de 1 mm. Pentru discul din spate, atunci când oricare dintre părțile suprafeței de frânare este uzată cu mai mult de 0,5 mm~0,75 mm.În general, discurile de frână ar trebui să dureze mai mult de 80.000 de kilometri în general, însă diverși factori influențează durata de viață. Presupunând că le țineți la zi și conduceți în mod rațional, ați putea avea posibilitatea de a obține până la 80.000 de kilometri dintr-un set!

Volanul se clatină în timpul condusului.

 1. Pedala de frână mai puțin sensibilă.
 2. Executarea frânei este diminuată.
 3. Disc de frana deformat.
 4. Sunet de strivire în timpul frânării.

Instrucțiuni pentru schimbarea discurilor de frână.

 1. Pasul 1: Eliminarea roții. Înainte de a incepe, asigurați-vă că vehiculul se afla  pe o suprafață plană și că aveți frâna de mana trasă. …
 2. Pasul 2: Eliminarea plăcuțelor de frână vechi și pistonul deschis. …
 3. Pasul 3: Instalarea plăcuțelor de frână noi. …
 4. Pasul 4: Montati etrierul. …
 5. Pasul 5: Reasamblarea roții. …
 6. Pasul 6: Testați frânele.