Masina electrica Renault Zoe ca alternativa la masinile diesel

Cautarea masinii perfecte pentru o viata suburbana confortabila este o adevarata provocare. Dupa ce am schimbat SUV-ul pe benzina intr-un break diesel, mi s-a parut ca problema “navetei” zilnice a fost rezolvata.

Suficient de mare, confortabil si moderat la cheltuieli de intretinere Golf-ul parea sa-mi fi satisfacut toate nevoile. Dar, din cauza costului ridicat al combustibilului consumat lunar, problema unei masini economice de naveta a revenit. Sa revin la benzina dar cu un motor mai mic si mai economic sau sa iau in considerare o masina electrica sau hibrid?

Din intamplare, intr-unul din concediile mele, am avut ocazia sa conduc un Renault Zoe inchiriat timp de o saptamana. Dealer-ul care mi-a inchiriat masina in aeroport mi-a spus ca voi putea conduce circa 300 de km cu ea incarcata si chiar asa si a fost.

Cu ajutorul incarcatorului performant iti poti incarca bateria in circa 2 ore, cu conditia ca si instalatia electrica pentru incarcare auto sa fie una profesionala. La o priza casnica obisnuita incarcarea dureaza circa 12 ore.

Povestea acestei masinute a inceput in anul 2010 cand a fost prezentata ca si concept la salonul auto de la Paris, iar in 2012 versiunea de productie a lui Renault Zoe a fost prezentata la Salonul Auto de la Geneva. In timp, modelul a inregistrat vanzari destul de mari si a suferit si cateva imbunatatiri in ceea ce priveste motorizarea, prin instalarea unui motor R90 mai puternic si o crestere a capacitatii bateriei la 41 kWh.

Atunci cand o vezi, primul lucru care iti vine in minte este de o masina funny, caraghioasa. Pare o masina de copii insa in interior totul este pentru adulti: scaune sportive, transimisie automata, buton Start/Stop si multe alte optiuni utile.

Renault Zoe este foarte distractiv in trafic. Manevrabilitate buna, vizibilitate si o lipsa profunda a zgomotului de motor, doar sunetul rotilor si al vantului. In ceea ce priveste scaunele din fata, acestea sunt frumoase insa putin cam incomode pentru drumuri lungi.

M-a surprins sa vad faptul ca masina e echipata cu o cartela keyless-go ca la Megane 3, dar care avea o husa misto din piele pusa de dealer pentru protectie. Am cautat apoi si la noi in tara huse de chei auto pentru Golf-ul meu si am gasit la acest shop auto on-line specializat pe huse de chei pentru toate modelele.

In ceea ce priveste consumul, conform citirilor de bord, consumul mediu este de 15KW/100km in ciclul urban si de 17kW/100km pe autostrada. Acum banuiesc ca conteaza foarte mult si stilul de mers. Eu fiind in vacanta am mers mai relax.

O chestie interesanta pe care am observat-o a fost faptul, ca la hotel, domnul responsabil cu parcarea te lasa sa bagi masina la incarcat doar dupa ora 23:00 cand le incepea lor tariful de noapte pentru energia electrica, fiind mai ieftin pretul pe kW.

Per total sunt multumit de aceasta masinuta pe care am sa mi-o cumpar in curand. Adevarul este ca masinile electrice cuceresc treptat pietele lumii. Undeva, acest lucru, este facilitat de noua moda si de nivelul de trai in dezvoltare pe care omenirea si-l doreste.

Renault Zoe este ideala ca si a 2-a masina a familiei, pentru a fi folosita pentru naveta zilnica la serviciu, cumparaturi sau alte activitati. Este o masina sigura si cel mai important, prietenoasa cu natura.